המהפכה החוקתית: הקדמה ל-3 הפוסטים הבאים

המהפכה החוקתית היא כינוי לשינוי המשטרי שחל במדינת ישראל: ממדינה חסרת חוקה, בה לבית המשפט אין סמכות ביקורת שיפוטית על חוקי הכנסת, היא הפכה למדינה בה בית המשפט מוסמך לבטל חוקים של הכנסת לפי חוקי היסוד שהם נורמה חוקתית. מדמוקרטיה פרלמנטרית הפכה ישראל לדמוקרטיה חוקתית.

בתחילה המונח "המהפכה החוקתית" תיאר את קבלת חוקי היסוד החדשים ב-1992, חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק, אולם כיום משתמשים בו גם ביחס לפסק דין בנק המזרחי המאוחד נ' מגדל, בו הכיר בית המשפט העליון בחוקי היסוד החדשים כחוקה ובסמכותו לפסול חוקים לאורם.

שלושת הפוסטים הבאים מבוססים על עבודת סמינר שכתבתי בנושא. הפוסט הראשון יתמודד עם הטענה כי לישראל הייתה חוקה עוד לפני 1992, ולמעשה כבר עם חוק היסוד הראשון שהתקבל בשנת 1958 (חוק יסוד: הכנסת) הייתה לישראל חוקה. 

הפוסט השני יתמודד עם הטענה כי השינוי המשטרי התחולל על-ידי הכנסת ב-1992 עם קבלת חוקי היסוד. במסגרת הפוסט אתאר גם את תרומתם של הפרופסורים למשפטים רייכמן ורובינשטיין לקבלת חוקי היסוד, וכן טענות שונות השוללות את קבלת החוקה אז.

הפוסט השלישי יתמודד עם הטענה כי בית המשפט העליון בראשות אהרן ברק הוא זה שחולל את המהפכה החוקתית בישראל, וברק הוא האב המייסד של ישראל כדמוקרטיה חוקתית. 

 

עבודת הסמינר נכתבה בפקולטה למדעי החברה ולא בפקולטה למשפטים, ומטרתה לא לקבוע את המצב המשפטי אלא לאתר בהתפתחות ההיסטורית הישראלית את נקודת הזמן של השינוי המשטרי, ואת האב המייסד של הדמוקרטיה החוקתית הישראלית.
כותרת חלופית לעבודה הייתה יכולה להישאב מכותרת הבלוג הזה: בין חוק למשפט. המהפכה החוקתית – בין חוק יסוד של הכנסת לפסק דין של בית המשפט.

העבודה כבר הוגשה, וחלקיה הרלוונטיים יוצגו כאן ללא הערות והפניות. שאלות והערות יתקבלו בברכה.

פוסט זה פורסם בקטגוריה הכנסת, חוקי היסוד, חקיקה, פסיקה, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

3 תגובות על המהפכה החוקתית: הקדמה ל-3 הפוסטים הבאים

  1. פינגבאק: המהפכה החוקתית של 1958: מהפיכת המחוקקים « בין חוק למשפט

  2. פינגבאק: המהפכה החוקתית של 1992: מהפכת הפרופסורים « בין חוק למשפט

  3. פינגבאק: המהפכה החוקתית של 1995: מהפכת השופטים « בין חוק למשפט

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s